MOJA apoteka BLOG:

Za dobro zdravlje jedite polako, duboko dišite, živite umjereno, radujte se svakoga dana!

29. 03. 2022. godine, autor Mr ph. Jovana Vojvodić Šipka

Šta je to proljetni umor i kako ga pobijediti?

Proljetni umor, zapravo je osjećaj pojačanog umora i slabosti organizma koji se javlja u rano proljeće, počinje najčešće polovinom mjeseca marta,  traje tokom aprila te polako nestaje s dolaskom toplih dana u maju. Radi se o normalnom fiziološkom procesu, karakterističnom za sve ljude u većem ili manjem obimu. Postoji više teorija i istraživanja koja objašnjavaju nastajanje proljetnog umora, ali glavni razlozi su svakako prilagođavanje organizma na hormonalne promjene koje nastupaju sa početkom proljeća, nedovoljno kvalitetna prehrana u toku zimskih mjeseci i promjena cirkadijalnog ritma uzrokovanog promjenom vremena i dužine trajanja dana u proljetnjom periodu.

Hormonalne promjene

Jedan od razloga zašto nastaje proljetni umor mogu biti i hormonalne promjene. Za vrijeme zime manje se izlažemo sunčevoj svjetlosti jer manje izlazimo, a trajanje dana je skraćeno i organizam povećava lučenje hormona melatonina, što nas čini pospanijima. S dolaskom proljeća i sunčanih dana, počinje se proizvoditi sve veća količina serotonina ili hormona sreće. Iako nam on stvara dobar osjećaj, to izaziva popriličnu hormonalnu promjenu što dovodi do osjećaja iscrpljenosti i proljetnog umora sve dok se tijelo ne navikne.

Nedovoljno nutritivna ishrana

Zimska ishrana je, za razliku od proljetne, mnogo slabija u smislu nutritivnih elemenata. Konzumira se manje svježeg povrća i voća, a više mesa, ugljenih hidrata, šećera i masti. Iako je zima vrijeme namijenjeno za skladištenje masnoća, proljeće od tijela traži buđenje. Zbog manje svježeg voća i povrća smanjen je nivo vitamina i minerala, ali i vitamina D zbog slabijeg izlaganja suncu u zimskom periodu. Takvom dugotrajnom ishranom smanjuje se zaliha potrebnih nutrijenata u organizmu i oko
vremena proljeća dođe i do fizičke reakcije – umora i iscrpljenosti ili proljetnog umora.

Promjena vremena

Reagovanje na promjenu vremena ne događa se samo starijim osobama koje imaju problema s reumatskim tegobama, već posljedice mogu osjetiti svi. Osim što mijenjamo sat, dani polako postaju duži, a noći kraće, takve promjene mogu izazvati tjeskobu i anksioznost. Prilagođavanje organizma kod nekih osoba traje mnogo duže, a među simptoma može bititakođe i proljetni umor.

Simptomi proljetnog umora

Najčešći simptomi proljetnog umora su: malaksalost, osjećaj bezvoljnosti i iscrpljenosti, poremećen ili nekvalitetan san, stalni umor, vrtoglavica i glavobolja, česte promjene raspoloženja, kao i gubitak apetita.

Preporuke za borbu sa proljetnjim umorom

Za borbu protiv proljetnog umora idealna je kombinacija pravilne ishrane, dovoljnog uzimanja tečnosti, fizička aktivnosti i boravka  na suncu. U organizam treba unositi namirnice bogate vitaminom C, B, D, E, omega-3 masnim kiselinama, magnezijumom i željezom. Preporučujemo da se uzima mnogo svježeg voća i povrća, posebno mahunarki, kao da se tokom dana unosi dovoljna
količine zdravih tečnosti (voda, čajevi, svježe cijeđeni sokovi). Od izuzetne važnosti je fizička aktivnost, te boravak na svježem vazduhu i suncu zbog sinteze vitamina D u organizmu. Šetnje, dnevni odmor, redovni I kvalitetni obroci, dovoljno sna pozitivno će djelovati na organizam.

Zbog ubrzanog tempa života, neadekvatne ishane konzumiranje određenih vitamina i minerala u obliku dodataka prehrani može biti od velike koristi kod umora i iscrpljenosti. Primjenjuju se
najmanje mjesec dana, ali i duže ako je potrebno. Preporuka je odabrati kvalitetan i optimalan vitaminsko mineralni dodatak, zavisno od stanja konzumenta, njegovih godina, fizičke aktivnosti i zdravstvenog statusa.

Po proporuci naših farmaceuta navodimo neke od suplemenata koji će vam olakšati borbu sa proljetnim umorom:

Da proljeće provedete vedri i nasmijani, bez znakova umora.


×