Virus Korona

Virus korona je fizički veliki i težak i zato ne lebdi, nego pada. Na rukama se zadržava 5-10 minuta, na tkaninama čak par sati, na metalu (brave i sl.) i do 12 sati. Neotporan je na visoke temperature. Zato treba prati ruke toplom vodom, izlagati se suncu, prati garderobu i zračiti je na suncu.

🔶Zbog dugog zadržavanja virusa na rukama, neophodno je često prati ruke toplom vodom.

🔶 Preporučuje se izbjegavanje gužve i boravak u malim prostorijama, diranja usta, nosa i očiju.

🔶Virus se prvo naseljava u nosu i grlu, grebucka, draži. Ne izaziva sekreciju iz nosa (što je veoma važno za diferenciranje u odnosu na druge virusne infekcije).

👩‍🔬Preporuka je da se pije što više toplih napitaka, topla voda, te da se ne koristi hladno i led. Više puta dnevno preporučljivo je ispirati grlo (prijedlog je Betadine za grlo), da bi se spriječilo spuštanje virusa u pluća.

🔶Glavni simptomi virusa korona su: suh i nadražajan kašalj bez sekreta, što obično traje 2-4 dana. Dakle, najvažnija razlika od nekog drugog virusa je što NEMA SEKRETA IZ NOSA, NITI ISPLJUVKA.

🔶Nakon 5-6 dana virus može da se spusti u pluća i tada se javlja povišena temperatura.

🔶Temperatura, suhi kašalj i plitak dah (teško disanje) su znak da je virus u plućima.

👉Treba poduzeti sve mjere zaštite i prevencije kako ne biste došli u dodir sa virusom, odnosno da bi se spriječilo njegovo spuštanje u pluća.

👉Ukoliko se nađete u društvu zaraženog ili osjetite neke od gore navedenih simptoma potrebno je javiti se na telefon Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo RS, na broj 051/491-649.

👩‍🔬Savjetujemo da se ne stvara panika, već da se djeluje preventivno, te da se posebna pažnja posveti higijeni i jačanju imuniteta.