Uspješno pobijedite celulit

Pojam celulita u medicine se pojavio početkom tridesetih godina prošlog vijeka. Ova pojava je sve više prisutna kod velikog broja žena, kako kod gojaznih, tako i kod onih mršavijih.  Celulit podrazumijeva promjene staničnog i potkožnog tkiva kože, dakle vezivnog i masnog tkiva sa krvnim i limfnim žlijezdama koje se u njima nalaze.

Spomenute promjene se manifestuju u obliku difuznih jastučića ili čvorića, a nastaju uglavnom zbog viška masnoće, slabljenja vezivnog tkiva, te poremećaja u cirkulaciji i izmjeni tvari, a prije svega zadržavanja vode u tkivima. Često se kaže da celulit zapravo nastaje kao posljedica nepotpunog izbacivanja štetnih materija iz tijela. Zbog toga tkivo postaje neelastično, tonus kože postepeno slabi  i stvaraju se manji ili veći otoci, koje vidimo kao neujednačen izled kože, odnosno sve popularnije rečeno, koža dobija izgled narandžine kore. Pojavljuje se u području bokova, bedara, stražnjice, pa čak  i na rukama, u predjelu nadlaktica.

ISHRANA

Sama ishrana  ne može odrediti hoćete li ili nećete dobiti celulit, ali uravnotežena ishrana bazirana na voću i povrću može smanjiti upalne procese u vašem tijelu i pomoći vam u održavanju zdrave težine, posebno ako se kombinuje sa fizičkom aktivnošću.

Takođe, veoma je važno konzumirati  dovoljne količine vode i koristiti namirnicama s visokim udjelom vode. Na taj način, vezivno tkivo ostaće jako i gipko.

Preporučljivo je da se jede što više voća i povrća koje sadrži velike količine vode, kao što su krastavac, paradajz, narandža, lubenica, itd. Uz zdraviji režim ishrane i fizičku aktivnost, pripadnice ljepšeg pola  sigurno mogu da se riješe upornog neprijatelja glatke kože i oblina.

MASAŽE

Kako bi borba protiv celulita bila što uspješnija, predlažemo anticelulit masaže koje možete raditi samostalno, u udobnosti vaših domova. Redovana masaža uz korištenje losiona ili krema, sigurno će pružiti očekivani efekat.

Kako biste što prije pobijedili neželjeni celulit, izdvajamo:

  1. Nikel-anticelulitni gel sa bršljanom
  2. Thiomucase gel
  3. Thalgo defi cellulite
  4. Elancyl slim design
  5. Geomar,

Kao i sve ostale proizvode pomenutih brendova.

Navedene proizvode, kao i mnoge druge,  možete naći u našim apotekama, te uz preporuku farmaceuta, najlakše izabrati pravi za vas.