6 savjeta za gluten free ishranu

Celijaklija je autoimuna bolest koja reaguje na gluten i jedini način da se ona liječi, odnosno tretira jeste prelazak na bezglutensku ishranu. Oni koji su se tek susreli sa ovom dijagnozom na početku se sigurno osjećaju zbunjeno i zatrpano mnogobrojnim restrikcijama, međutim gluten free ishrana može vrlo lako biti inkorporirana u bilo koji stil života.

Izdvojili smo nekoliko važnih savjet kako bi svaki prelazak na novi način ishrane bio što lakši.

1. Naviknite se na čitanje deklaracija

Najnoviji zakoni u prehrambenoj industriji nalažu da se svi alergeni na listi sastojaka istaknu, tako da je vrlo lako pronaći gluten. Često možemo naći na proizvodima naljepnice koje ističu informaciju da proizvod ne sadrži gluten, šećer, aditive ili neki drugi alergen.

2. Koristite gluten free zamjenu za hranu koja je sinonim za gluten

Pasta, hljeb, pizza – hrana koja je gotovo simbol glutena, a s druge stran spada i u kategoriju najvoljenije hrane. Kako se ne biste morali odricati vaših omiljenih jela potrebno je samo da pronađete njihovu gluten free zamjenu. Brend Le Veneziane na našem tržištu nudi kvalitetnu zamjenu za klasičnu tjesteninu, a sve njihove proizvode možete pronaći  u našim apotekama.

3. Ne zaboravite – mnogo je hrane koja ne sadrži gluten

Svježe voće i povrće, meso, riba, sir i jaja – sve su to namirnice koje ne sadrže gluten, a pritom su veoma ukusne i zdrave. Sve ove sastojke možete kombinovati u mnogo različitih i ukusnih obroka koji će učiniti da zaboravite da zapravo živite na nekoj vrsti „restriktivne“ ishrane.

4. Ne morate prestati uživati u hrani

Već smo razjasnili da ne morate prestati uživati u omiljenim slanim jelima, ali isto pravilo važi i za slatke poslastice. Le Veneziane u svojoj ponudi ima širok izbor keksića idealnih za sve ljubitelje kvalitetnog italijanskog keksa. Kombinujte ih uz kafu ili omiljeni čaj i uživajte u bogatom ukusu.

5. Obratite pažnju na umake

Najčešća greška jeste obraćanje pažnje isključivo na sastav tijesta i svih proizvoda od brašna. Ono što većina zaboravlja jeste da mnogi sosovi i umaci u sebi sadrže bijelo brašno, a samim tim i gluten. Baš zbog toga pažljivo čitajte spisak sastojaka na svim proizvodima koje kupujete, a ukoliko ste u restoranu skrenite pažnju osoblju na problem koji imate.

6. Ne sadrže sve žitarice gluten

Prelazak na bezglutensku ishranu ne znači odricanje od svih vrsta žitrarica. Kvinoja, amarant, kukuruz i heljda samo su neke od žitarica koje ne sadrže gluten. Tradicionalne recepte pokušajte zamijeniti ovim bezglutenskim verzijama.